Milieu sticker vignet voor de auto in Frankrijk

11 juli 2019admin0
https://i0.wp.com/www.opreisinfrankrijk.nl/wp-content/uploads/2019/07/DSC_0641-e1562869183454.jpg?fit=1024%2C680&ssl=1

op reis in frankrijk

Milieusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

Heb je een milieuvignet nodig als je op vakantie gaat in Frankrijk maar niet van plan bent Parijs te bezoeken? Er zijn over dit onderwerp veel verwarrende en zelfs onjuiste berichten verschenen. Dit zijn 5 belangrijke punten.

1. Is het milieuvignet verplicht op de Franse autoroutes?

De Franse milieusticker is alleen verplicht in een aantal grote Franse steden. Maar sinds vorig jaar hebben ook diverse departementen hun grondgebied benoemd tot ‘tijdelijke milieuzone’. Dit betekent dat de milieusticker daar in periodes van extreme luchtvervuiling tijdelijk verplicht kan zijn en de sterkst vervuilende voertuigen dan geweerd worden. Dit betreft o.a. de Côte d’Or (Bourgogne), Drôme, Loiret (Orléans), Haute-Savoie, Creuse, Gers en de Hérault.

Om praktische redenen is de kans klein dat de maatregel in die korte periodes ook van toepassing zal zijn voor (stukjes van) de Franse autoroutes die door enkele van deze departementen lopen. Zoals de Route du Soleil door de Drôme. Of de A10 en A71 door de Loiret. Maar in theorie is het wel mogelijk. En de Franse overheid communiceert slecht over dit onderwerp. Voor de meeste vakantiegangers is de veiligste oplossing daarom het milieuvignet (€4,21) gewoon te bestellen.

2. In welke Franse steden heb je het milieuvignet nodig?

Als je van plan bent over Parijs te rijden of tijdens je vakantie een van deze Franse steden wilt bezoeken, dan heb je sowieso een milieuvignet nodig: in Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse is de sticker inmiddels continu verplicht. In andere steden is de sticker alleen verplicht tijdens smog-periodes, zoals in Annecy, Dijon, Clermont-Ferrand, Montpellier, Marseille, Orléans, Bordeaux, Pau, Rennes en Valence.

3. Is het vignet ook verplicht voor de ringwegen rond deze steden?

Nee nog niet. In Lille en Lyon is de sticker niet verplicht voor de ringwegen en autoroutes die vlak langs deze steden lopen. En ook de ringweg van Parijsvalt in principe buiten de permanente milieuzone van de hoofdstad. Echter ook hier geldt: tijdens perioden met extreme luchtvervuiling kan de milieuzone vergroot worden. Dan is het vignet tijdelijk zelfs verplicht tot aan de ‘buitenring’ van Parijs, de A86 (ringweg dus wel verplicht, A86 niet).

En let op: in Parijs geldt vanaf deze zomer bovendien dat alle auto’s uit de meest vervuilende categorie (5) de stad helemaal niet meer in mogen. Vanaf 1 juli 2019 zijn oude diesels (uit 2000 of eerder) verboden in Parijs én op de ringweg.

4. Wat riskeer je als je geen Franse milieusticker hebt?

Je riskeert een boete van €68 als je een verplichte milieuzone binnenrijdt zonder milieuvignet. Ook zijn er op dagen van extreme vervuiling politieblokkades rond de grote steden, waarbij alleen de schoonste auto’s (categorie 0 t/m 3) mogen doorrijden. Als je op die dagen rondrijdt met een te laag nummer, kun je eveneens €68 boete krijgen.

5. Hoe kom je aan het Franse milieuvignet?

Het Franse milieuvignet, Crit’Air genaamd,kost €4,21 (inclusief verzendkosten) en heeft een onbepaalde geldigheidsduur. Er bestaat bovendien maar één Frans milieuvignet dat in het hele land geldig is.

Voor iedereen die nu denkt ‘oké, dan ik loop wel een keer langs de ANWB’: helaas, die mogen het Franse milieuvignet niet verkopen. De Crit’Air-sticker is alleen te bestellen op deze website van de Franse overheid. De officiële levertijd is 3 tot 4 weken, maar meestal krijg je het vignet al eerder binnen.

Geen nood als je op het laatste moment bestelt: als het vignet niet op tijd aankomt, dan kun je de bevestiging – die je ca. 1 dag na bestelling per mail binnenkrijgt – uitprinten en op het dashboard leggen. Let op, echt alleen het genoemde webadres gebruiken, want er zijn websites die €20 tot €30 vragen voor het vignet dat maar €4,21 kost.

BELANGRIJK 1 De Franse milieusticker bestaat in categorieën,onderverdeeld naar het vervuilingsniveau van de auto. Vanaf 1 juli 2019 mogen voertuigen uit categorie 4 op doordeweekse dagen tussen 8.00 uur en 20.00 uur niet meer de binnenstad van Parijs in. Categorie 5 (oude diesels) en voertuigen van voor 1997 zijn vanaf die datum helemaal niet meer welkom in Parijs en ook niet op de ringweg. Met deze simulator op de website van de Crit’Air kun je snel zien in welke categorie jouw auto valt.

BELANGRIJK 2 De regelgeving rond de Franse milieusticker verandert voortdurend, dus houdt onze website in de gaten en volg ons op facebook voor de recentste informatie. Laatste update van bovenstaand artikel: 11/05/2019.

Bronnen: Crit’air overheidswebsite, l’Humanité (jan/2018) en Autogids België (over het verschil tussen de permanente (ZCR) en en tijdelijke grotere (ZPA) milieuzones van Parijs),ANWB, Tekst: N. Bouwmeester/CC frankrijk.nl 

Bewerk deze pagina Edit with WPBakery Page Builder

admin

Stuur een antwoord

Zoek en ontdek hoe mooi Frankrijk is

Zoek wat je wilt vinden om in Frankrijk een mooie vakantie te beleven. Op Reis in Frankrijk helpt je daarbij

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Ontdek

Gebruikers

Op reis in Frankrijk

Terug naar de homepagina

Copyright by Op Reis in Frankrijk. All rights reserved 2018

Back to Bello home

Copyright by Op Reis in Frankrijk. All rights reserved.

Inloggen

Register

Show Password

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacybeleid.

Heb je al een account?

Wachtwoord vergeten

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.