Het nieuwe normaal
Een tijdje geleden antwoordde Ernst Kuipers, hoofd coördinatie van de ic bedden in Nederland, dat hij er als Groninger geen moeite mee had, als de anderhalve meter afstand het nieuwe normaal zou worden. Nu ben ik ook een ras echte Groninger en ik begreep niet helemaal waarom hij dit aan ‘ het Gronings zijn ‘ moest verbinden. Zelf heb ik het veel liever over het tijdelijke normaal! Want wat voor samenleving wordt dat?
Toen wij pas in Frankrijk woonden, vroegen gasten ons nogal eens waarom wij voor Frankrijk hadden gekozen. En één van onze antwoorden was dan steevast: omdat er Fransen wonen!
Nu valt er op Fransen net zoveel aan te merken als op Nederlanders, alleen andere dingen dan op Nederlanders aan te merken zijn. En één van de dingen die wij nu leuk vinden aan die Fransen is hun lichamelijk taalgebruik. Er wordt in dit land gewoon gezoend en omhelst!
Zoenen
Toen we nog in Nederland woonden, gebeurde er vaak het volgende: verjaardagsfeestje! Wij komen binnen. De man des huizes is de jarige job. Dirk komt binnen en hij vliegt de andere kant op, wuift vanaf een afstand naar Dirk, maar owee, kom niet dichterbij! Dirk zoent namelijk alle mannen die hij leuk vindt, een omhelzing, zoen op de wang, als het even kan twee, en klaar! En ik kan u verzekeren dat dit niets met zijn seksuele geaardheid te maken heeft. Maar alles met hoe hij graag met mensen omgaat.
En ook ik vind dat gewoon warm, gezellig! S’ochtends bij de bakker komen en dan iedereen die je kent even twee zoenen geven. Weliswaar één keer per dag, maar het geeft iets aan van nabijheid, elkaar kennen en erkennen! Waarbij het natuurlijk wel echt moet zijn. Soms zijn het van die ‘luchtzoenen’, dan waait het ergens langs je wangen weg in het niets. Maar dat zijn dan van die ‘ doen alsof’ contacten, daar schiet je ook in Frankrijk niks mee op!
Zoenen dus, elkaar even omhelzen, dichtbij elkaar zijn, een arm om je schouder! Dat is voor ons het fijne normale van dit land en van het contact met mensen. En gelukkig zijn er ook veel hele gewone gezellige Nederlanders die hier net zo over denken!
Dus spreek ik veel liever over een tijdelijk noodzakelijk kwaad dat vooral niet normaal moet worden!
Tekst: Fennie