Coranatijd, milieu en gezonde voeding

14 mei 2020admin0
https://i0.wp.com/www.opreisinfrankrijk.nl/wp-content/uploads/2020/04/garnasette-huis.jpg?fit=1024%2C768&ssl=1

Coranatijd

Er is in elk geval veel tijd om na te denken gekomen!

Vooral als je gelukkig veel buiten kunt zijn in deze coronatijd op een mooie plek zoals la Garnasette. De afgelopen 7 weken zag ik één voor één de verschillende bomen, struiken en bloemen in bloei komen en weer verdwijnen ook. Eerst de forsythia, de seringen, de brem en irissen, de kastanjeboom en nu ook de lindeboom, waaronder we altijd gezellig eten met onze gasten. En daar hopen we  snel wéér te doen!

Gezonde voeding

De Fransen, die terecht bekend staan om hun fijne keuken, zijn vaak bewust bezig met hun voeding. Veel van mijn vrienden hier, die op het platteland allemaal een tuin hebben, vinden het van groot belang om te weten wat je eet en dat je zoveel mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen werkt. Op de markt in le Puy zie ik soms oudere mensen geduldig bij een biologische groentekraam wachten op een prei en een paar wortels als ze zelf hun tuintje niet meer kunnen bijhouden. Je kunt 3 bio-winkels in de stad bezoeken en er wordt veel lokaal gekocht. Allerlei initiatieven zijn er ook bij gekomen in deze Coronatijd, verkooppunten van boeren hier, voor groenten, kaas en vlees. Ik ben zelf de afgelopen periode één keer in een supermarkt geweest, omdat de kattenbrokjes op waren!

Bewust

Nadenken en het grote belang van lekker èn gezond eten is hier dus helemaal niet nieuw. Sinds een  jaar of vier wordt er al duidelijk meer nagedacht over het eten van vlees.
Natuurlijk is (en blijft voorlopig) op het platteland het vlees onmisbaar aan tafel. Toen wij hier kwamen wonen waren er wel 12 konijnenhokken. En daarnaast een schuurtje voor het varken dat werd geslacht in november en met vereende krachten tot spek en worst werd verwerkt.
Veel later dan in Nederland is er nu toch ook een grotere groep vegetariërs in Frankrijk ontstaan. De  laatste jaren zijn er ook veel jonge mensen die vegan willen eten. Vooral om redenen van bezorgdheid over het milieu.

Milieu

Het positieve van nadenken over milieu en Corona is zeker dat mensen begrijpen dat wij een belangrijke rol kunnen spelen in het welzijn van de planeet door onze voeding en dat alles met elkaar te maken heeft. Het kappen van het Amazonewoud leidt tot “woningnood” bij allerlei dieren, die dichter bij mensen komen omdat ze érgens heen moeten en daarom ook ziekten en virussen overbrengen. Het lokaal produceren van allerlei producten in plaats van het te laten aanvoeren van overal vandaan, is ook een goed alternatief voor het vervuilende transport.

Ik vind het fijn om te merken dat daarover meer wordt gesproken en hoop ook dat hieruit lessen worden geleerd voor het “na Corona tijdperk”dat nu hopelijk heel gauw aanbreekt!

En dan maak ik heerlijke, biologische, vega maaltijden!

Tekst: La Garnastte

 

 

 

 

 

admin

Stuur een antwoord

Zoek en ontdek hoe mooi Frankrijk is

Zoek wat je wilt vinden om in Frankrijk een mooie vakantie te beleven. Op Reis in Frankrijk helpt je daarbij

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Ontdek

Gebruikers

Op reis in Frankrijk

Terug naar de homepagina

Copyright by Op Reis in Frankrijk. All rights reserved 2018

Back to Bello home

Copyright by Op Reis in Frankrijk. All rights reserved.

Inloggen

Register

Show Password

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacybeleid.

Heb je al een account?

Wachtwoord vergeten

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.