Beaune – Côte d’Or – Bourgogne – Franche – Compté

Hospice de Beaune met veel wijnboeren

Beaune

Een pareltje in de heuvels van het departement Côte-d’Or in de regio Bourgogne-Franche-Comté.

Een bezoek aan deze charmante stad met zijn vele hoogtepunten is zeer de moeite waard. Velen beschouwen Beaune als de hoofdstad van de Bourgondische wijnen.

Maar deze stad biedt veel meer. In het oude ommuurde centrum is het goed vertoeven. Er zijn vele winkeltjes, bars en restaurants gevestigd in oude smalle straatjes.
Dat je in Beaune veel rijk erfgoed  kunt ontdekken is geen toeval . Ooit was de nederzetting Beaune de thuisbasis van de hertogen van Bourgondië. Het hoogtepunt van de stad werd door de machtige heersers zes eeuwen geleden gesticht, Hospices (of Hôtel-Dieu)  de Beaune.

Foto: Bourgondie-tourisme

Hospice

Dit pronkstuk, het voormalige ziekenhuis en armenhuis, werd als liefdadigheidsinstelling in 1443 gebouwd.
Hospice de Beaune is zowel van binnen als van buiten een bezienswaardigheid. De voorkant van het gebouw, die eerder sober overkomt, is een schril contrast met de rijkelijke decoratie van het binnenhof met zijn veelkleurige daken en het interieur van het gebouw zelf. Kenmerkend zijn de torentjes en hellende daken bedekt met kleurrijke tegels met geometrische patronen.  Deze zijn vanuit de geplaveide binnenplaats goed te bewonderen.

Foto: Bourgondie-Tourisme.com

Hospice (Hôtel-Dieu) de Beaune doet tegenwoordig dienst als museum. Een bezoek aan diverse ziekenzalen vol attributen, de kapel, keuken en apotheek zijn meer dan de moeite waard. Daarbij bezit Hospice (Hôtel-Dieu) de Beaune  een opmerkelijk werk, geschilderd in de 15e eeuw, Het Laatste Oordeel. Het werk is van de hand van de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden.
Het schilderij is een veelluik met negen rechthoekige panelen, vervaardigd uit eik, waarvan er zes kunnen gesloten worden.
De organistatie van het museum Hospice (Hôtel-Dieu) de Beaune organiseren  jaarlijks een veiling van wijnverkoop. In de derde week van november vindt in Les Halles de wijnveiling “Vente aux Enchères des Vins des Hospices de Beaune” plaats. Dit driedaagse evenement is het grootste wijnfestival in de streek  en omvat de producten van 61 hectare wijngaarden, nagelaten door weldoeners, die worden geveild ten behoeve van het goede doel.

Wandelen na een bezoekje  aan Hospice (Hôtel-Dieu) de Beaune nog even door de oude straatjes en maak een stop bij Église de Notre-Dame. Deze imposante kerk is gebouwd in Romaanse en Gotische stijl en heeft een indrukwekkende reeks wandtapijten die het leven van de Maagd Maria uitbeelden.

Bezienswaardigheden in de stad

Naast de diverse architectonische bezienswaardigheden is Beaune een winkelparadijs met tal van charmante winkeltjes vol snuisterijen of heerlijke lekkernijen! Laat je verleiden en wandel binnen bij de patisserie, die bekend staat om zijn chocolade en prachtige taarten, de kaaswinkel met zijn  uitgebreide selectie regionale fromages of koop de beste chocolade van Frankrijk bij de chocolatier.  Tenslotte vind je in Beaune het laatste familiebedrijf “Moutarderie Fallot” dat op steengestookte mosterd van Bourgogne maakt en als souvenir in de koffer niet mag ontbreken.

Zaterdagochtend is de markt in Beaune. Zo’n typisch Franse markt die je zeker niet mag missen! De markt vindt plaats op het plein voor Hôtel-Dieu en deels in de aangrenzende Les Halles.Je kunt marktkramen met prachtige stukken, vlees, foie gras, groenten en fruit, brood, boter, kruiden, Franse kazen en natuurlijk goede wijnen verwachten. De bekendste wijn uit de regio is de Chardonnay wijn.