Brug van Millau mooie Camperplaats

Brug over de Tarn

Millau

Het viaduct van Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn

in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron in Frankrijk.

Het viaduct, op 14 december 2004 is geopend door de toenmalige president Jacques Chirac. Het is de hoogste brug ter wereld.

Het viaduct

Het viaduct draagt de autosnelweg A75/E11 (La Méridienne). De A75 verbindt Clermont-Ferrand in het noorden met Béziers en Montpellier in het zuiden en is onderdeel van een belangrijke route van Parijs naar Zuid-Frankrijk. Het dal van de Tarn bij Millau was lange tijd een knelpunt in deze route, omdat de Tarn alleen kon worden gepasseerd via de oude weg dwars door het centrum van Millau. Met de aanleg van het viaduct werd de A71/A75 (Parijs-Perpignan 850 km) een volwaardig alternatief voor de drukke Autoroute du Soleil A6/A7 via Lyon (910 km) of de route via de A20 langs Limoges en Toulouse (880 km).

Kenmerken

Het viaduct bestaat uit acht overspanningen. Ondersteund door zeven betonnen pijlers. De middelste stukken overspannen 342 meter. De uiterste overspanningen 204 meter. De brug ligt 270 meter boven de rivier de Tarn. De lengte is 2460 meter. Er zijn zeven enorme brugpijlers gebouwd. Waarvan de hoogste 343 meter de lucht in reikt, iets hoger dan de Eiffeltoren. Dit is de hoogste brugpijler ter wereld. Het brugdek is 32 meter breed, en heeft in beide rijrichtingen twee rijstroken en een vluchtstrook.

Het viaduct is een van de grootste voertuigenbruggen ter wereld, bijna tweemaal zo groot als de vroegere Europese recordhouder, de Europabrücke in Oostenrijk.

Foto: Wolfgang Pehlemann