Nevers – Nièvre – Bourgogne-France-Comté

Nevers is een stad in de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté.

Gelegen in een heuvelachtig landschap ligt Nevers op de rechteroever van de Loire aan de samenvloeiing met de Nièvre. De Allier mondt zo’n 6 km stroomopwaarts uit in de Loire bij Le Bec d’Allier. Nevers staat bekend om zijn imposante Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte.
De bouw duurde van de 11e tot de 16e eeuw en zeer opvallend zijn de twee koren die in het gebouw aanwezig zijn. Het koor, priesterkoor of hoogkoor is in de westerse bouwkunst de ruimte in het kerkgebouw waar zich het hoofdaltaar bevindt.
De koren in de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte zijn zowel gotisch (oostelijke koor) als romaans (westelijk koor).
Andere bezienswaardigheden die Nevers de moeite waard maken voor een bezoekje zijn de romaanse kerk Saint-Étienne,  gebouwd in de 11e eeuw gebouwd, Chapelle Sainte-Mairie, vroeger onderdeel van een klooster met  een monumentale gevel in Italiaanse barokstijl en de  Porte du Croux, een overblijfsel van de vestingwerken waar nu een archeologisch museum is gevestigd.

Bron: Wikipedia