Saint Haon le Chatel | Middeleeuws dorpje

Saint Haon Le Chatel is een prachtig middeleeuws vestingsstadje waar veel uit vroegere tijden bewaard is gebleven.

Saint Haon Le Chatel

Een prachtig middeleeuws vestingsstadje waar veel uit vroegere tijden bewaard is gebleven.

Sinds 1677 is Roanne de hoofdstad van de streek Roannais, maar in de 15e eeuw viel deze eer ten deel aan St. Haon -le Chatel. Gelegen op een heuvel aan de voet van de twee eerste uitlopers van het berggebied Les Monts de la Madeleine. Die de stad tegen harde wind beschermen. Het is eigenlijk een levend museum met veel middeleeuwse schatten. Op een oppervlakte van zo’n 87 ha.

Details

Oplettende bezoekers zullen niet alleen getroffen worden door het monumentale erfgoed dat van grote architectonische waarde is, maar ook door de grote hoeveelheid aantrekkelijke details die het stadje te bieden heeft. Zoals het smeedijzeren kruis; fonteinen en waterputten, nissen waarvan sommigen met een standbeeld; pilasters en deurkloppers. De stad met zijn oude stadswallen, de vele torens, een Romaanse kerk uit de 12e eeuw, de oude huizen met indrukwekkende gevels uit de 15e en 16e eeuw; dit alles straalt een trotse allure uit.

Hoofdstad

Als hoofdstad van de Roannais was het een belangrijke stad met veel macht, invloed, hospitaal,scholen en arbeidersgilden. Bij het binnenrijden van het stadje wordt onmiddellijk duidelijk hoezeer men zich in vroegere tijden getracht heeft te verdedigen tegen ongewenste invloeden van buitenaf. De grote hoge versterkte muren, de met groen begroeide ” Tour du Comte”, een van de zeven torens die St Haon ooit rijk was. Een wandeling langs de stadsmuren brengt je naar de kleine middeleeuwse straatjes. Met een sfeervolle bar/boulangerie/ epicerie en restaurantje die een bezoekje waard zijn.

Bron: Le vieux Boulanger