Saint Priest La Roche

Saint Priest La Roche

Saint Priest la Roche is een typisch Frans plaatsje, waar eigenlijk niet zo veel gebeurt.

Een pleintje, een kerk, zo’n 300 inwoners waarvan je er meestal weinig buiten ziet, en dat alles midden in een prachtig groen landschap.

In dit dorpje was ooit de bakkerij van de familie Le Clerc gevestigd. Het mooie oude pand is ruim 20 jaar geleden door Carlo Straver omgetoverd tot een fraaie chambres d’hôtes Le vieux Boulanger.

Vlak buiten St. Priest loop je via een weggetje met een dalingspercentage van zo’n 7 procent het dorp uit. Daar ligt de Loire, met ruim 1000 km. de langste rivier van Frankrijk, die de meeste mensen alleen kennen van het gebied in het noorden, omringd door de monumentale kastelen zoals Chambord en Blois.

Loire

De Loire ontspringt tegen de zuidoostelijke rand van het Centraal Massief en stroomt eerst door de heuvels naar het noorden. Halverwege, bij Orléans, wendt de rivier zich in westelijke richting en stroomt dan tot Angers, ook wel de Tuin van Frankrijk’ genoemd. Iets ten zuiden van St. Priest La Roche doemt midden uit het rustige water van de Loire een prachtig kasteel op: Le Château de la Roche is tussen 1260 en 1291 gebouwd en werd in 1996 geheel gerenoveerd.

Open voor publiek

Voor bezoek is het in juli en augustus elke dag geopend van
10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 19:00 uur. In de wintermaanden oktober, november, februari en maart staat de poort open tussen 14:00 en 18:00 uur. Het kasteel bevat 300 M2 expositieruimte en regelmatig vinden tentoonstellingen van schilderijen, kunstwerken, foto’s en documenten plaats. Tijdens de zomermaanden worden ‘s avonds concerten in de open lucht gegeven en is het kasteel sprookjesachtig verlicht.

Tekst: Le vieux Boulanger