Wandelen rondom Goute la vie

Wandelen rondom Goute la vie

Wandelen vanaf Goute la vie.

Vanaf de camping en de chambre d’hote Goute la vie zijn vele wandelingen te maken.

Je hoeft je auto niet in om optimaal van de omgeving te kunnen genieten.

Ik begin met de kortste en breid het steeds meer uit. Het leuke van deze wandelingen is , dat ze ook goed met kinderen zijn te doen en met honden !  Met kinderen is het leuk omdat er van alles valt te ontdekken onderweg. Je kunt oude fossielen vinden, herinneringen uit de romeinse tijd, door beekjes waden, in het water spelen, een boom inklimmen etc. En het leuke voor de honden is, dat ze vrij zijn om lekker los te lopen en even heerlijk te rennen, te ruiken, hun gang te gaan. En dat alles natuurlijk binnen de norm dat je alles in de eigen waarde laat, dus niks kapot maken, geen wild aanvallen etc. Maar dat lijkt zo vanzelfsprekend ,dat het eigenlijk niet gezegd hoeft te worden !

Wandelen door het dorp Cerin.( half uur)

Goute la vie ligt in het dorp Cerin, dat onderdeel is van de gemeente Marchamp. Vanaf de camping Goute la vie loop je eerst via een zand/grindpad met een wijde boog om het dorp heen. Op dit pad kom je al heel snel een oude wasplaats tegen. Cerin kent twee van dit soort plekken, waarbij dit de enige is die nog volledig in tact is. Vroeger deden inwoners hier hun was, nu zwemmen de honden erin.
Aan het einde van het pad kom je via een verharde weg aan het begin van het dorp terecht. En al lopend door het dorp vallen dan een paar dingen op.
Dit zijn in de eerste plaats de huizen met trapsgewijze daken. Dit zijn brandweringen, zodat het vuur niet van het ene naar het andere gedeelte kan overslaan.
Ook valt de oude ‘four’ of oven op. Cerin telt er drie. Vroeger had elke boerenhoeve een eigen oven waar het brood werd gebakken voor iedereen. In het naburige dorp Lompnaz gebeurt dat nog steeds door de plaatselijke reatauranthouder, maar dan voor het hele dorp. In Cerin worden ze één keer per jaar gebruikt, in juli, bij het traditionele ‘ fète de four’.
En dan kom je midden in het dorp uit bij het museum van Cerin. Het is klein, maar wel wereldberoemd. Het is een paléo-écologisch museum. Dat houdt in dat er in Cerin bij opgravingen fossiele resten zijn gevonden van voor de dinosaurussen tijd. Er is een film over hoe het is gegaan, er zijn boeken, replica’s etc.  En dat alles over die oertijd toen Cerin nog onderdeel van een grote binnenzee was. Ook bij sommige huizen zie je dat nog. Voor een deel zijn ze namenlijk gebouwd van koraalrif. Ga je nog wat verder het dorp door, dan zie je nog meer ‘ fours’, oude daken, een fontein. En dan keer je terug naar Cerin om lekker na te genieten op je plek, onder de walnotenboom, op het terras of heerlijk af te koelen in het zwembad !

 

Bron: Goute la vie